Την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ όσον αφορά τους δασμούς προέκρινε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN.
Ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου ενώ τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης των εντάσεων.
Αναφορικά με ένα deal ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Σκοτ Μπέσεντ και επεσήμανε την ανάγκη «να κινηθούμε γρήγορα» ενώ επανέλαβε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για δασμούς «0 προς 0».
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως: «θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο ώστε να μετακινήσουμε τα εμπόδια» ενώ ισχυρίστηκε πως ένα διψήφιο ποσοστό από το μπάτζετ της ΕΕ προέρχεται από τους δασμούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρήζουν αντιμετώπισης και εσωτερικοί δασμοί στην ΕΕ ενώ «πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση υλοποίησης των εκθέσεων Ντράγκι - Λέττα». Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα στο παρελθόν αποτέλεσε πηγή ανασφάλειας, όμως πλέον είμαστε story σταθερότητας, αλλά ακόμη και σε περιόδους αβεβαιότητας, πρέπει να βλέπουμε την κρίση ως ευκαιρία.
Πρόσθεσε πως η δημοσιονομική πειθαρχία για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί «καθεστώς» ενώ στάθηκε και στην πρόωρη αποπληρωμή 31,6 δισ. ευρώ έως το 2031 από τα δάνεια του μνημονίου. «Μέχρι το 2031 αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά» διευκρίνισε ο ΥΠΕΘΟ, υπενθυμίζοντας ότι χώρα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της, κάτι που σκοπεύει να επαναλάβει το 2025. Όπως αποσαφήνισε χαρακτηριστικά: «Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι επιλογή πολιτικής, αλλά κανόνας».
Επιπροσθέτως, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις μόλις έξι χώρες της Ε.Ε. που κατέγραψαν πλεόνασμα το 2024, με την απρόσμενη αυτή επίδοση να αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 θα φτάσει το 3,2% του ΑΕΠ. «Γενικά, ευελπιστούμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα σε όλα τα μελλοντικά σενάρια» δήλωσε.
Όπως εξήγησε το insider.gr, η πρόωρη αποπληρωμή φέτος γίνεται και με άλλο «στόχο»: Για να περάσει το «μήνυμα» του 2032. Για αυτό και επιλέχθηκε άλλωστε το άλμα χρόνου, δηλαδή να πρακαμφθούν προσωρινά τα αμέσως επόμενα χρόνια (2029-2032) και να γίνει αίτημα για την περίοδο 2033-2041. Μάλιστα, για να καλυφθεί όλη αυτή η περίοδος των 9 ετών μόνο με 5,3 δισ. ευρώ (αποπληρώνουμε λήξεις 2,65 δισ. το χρόνο) θα γίνει ένα ακόμη… άλμα για να φτάσουν τα λεφτά για τόσο μεγάλη περίοδο προεξόφλησης.
Κατά τον Έλληνα ΥΠΕΘΟ, η ψηφιοποίηση αποτελεί success story για τη χώρα μας, ενώ επανερχόμενος στο θέμα των δασμών, σχολίασε πως οι συνέπειες για την Ελλάδα από τους αμερικανικούς δασμούς είναι περιορισμένες επειδή μόλις 5% από τις εξαγωγές μας κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, επέστησε την προσοχή για τις δευτερογενείς επιπτώσεις, από μία ύφεση ή έναν στασιμοπληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία. Τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας στις αμυντικές δαπάνες ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δασμοί θα επηρεάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι θα έπρεπε περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να έχουν αυτή τη δυνατότητα και ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία ήδη το κάνει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο βαθμός ευελιξίας για να το επιτύχουμε» είπε αναφερόμενος στο θέμα και χαρακτήρισε θετικό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή οι αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε.
«Οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν επιλογή πολιτικής για εμάς, ήταν γεωγραφικό πεπρωμένο, ήταν κάτι στο οποίο έπρεπε να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε εδώ και πολλές γενιές», είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Ελπίζουμε να το κάνουμε καλύτερα στο μέλλον, με περισσότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία».